Pakjesavond, bijna is het alweer zover. Pakjesavond is voor mij een gezellige avond met je gezin en eventueel familie of vrienden. Het gaat wat mij betreft echt om het samenzijn. Natuurlijk met cadeautjes. Wat ik niet leuk vind, is als de cadeaus binnen no time uitgepakt zijn. Daarom maken wij altijd iets speciaals van Pakjesavond. Vorig jaar bedachten we de pakjesspeurtocht. En met succes! De kinderen hebben er nu nog over. Hoe het werkt, dat lees je in deze blog.

Hoe werkt het?

Natuurlijk begon de avond met bonzen op de deur. In plaats van een grote zak cadeautjes lag er een grote stapel enveloppen op de deurmat: genummerde enveloppen om precies te zijn. Deze enveloppen leiden de kinderen naar verschillende plekken in huis waar de cadeautjes verstopt liggen.

Bovenop de stapel stop je een brief waar je in uit legt wat de bedoeling is. In deze brief staat welke envelop ze eerst open mogen maken. Laten we zeggen envelop 3. In envelop 3 zit een briefje met een puzzel of een opdracht waarvan de uitkomst de volgende envelop is, bijvoorbeeld nummer 15. In envelop 15 zit een briefje met de locatie van de eerste plek waarop de cadeautjes verstop liggen. Op dit briefje staat ook dat als de cadeautjes zijn open gemaakt, dat ze de envelop met het volgende nummer mogen open maken. Zo ga je door tot alle enveloppen open zijn. Je kunt net zo veel enveloppen maken als dat je wil.

Hoe pak je het aan?

Bedenk eerst een aantal plekken waar je de cadeautjes wil verstoppen. Dat is afhankelijk van hoeveel cadeaus je hebt. Nummer de enveloppen en maak voor iedere verstopplek een puzzel, raadsel of opdracht die leidt naar een van de nummers op de enveloppen. Onderaan deze blog vind je enkele suggesties hiervoor. De moeilijkheid van de opdrachten is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Voeg ook enkele enveloppen toe met een nummer dat geen uitkomst is van een opdracht. Stop daarin een briefje: niet goed, probeer het nog eens.

Voorbeelden opdrachten

Enkele voorbeelden van opdrachten voor de speurtocht:

  • Wat is de leeftijd van papa min de leeftijd van mama? Tel daarbij de leeftijd van alle kinderen op. Hoeveel is dat? Dat is de nummer van de volgende envelop.
  • Maak een foto van het eerste cadeau dat je hebt gekregen. Stuur deze foto naar opa en oma. Opa en oma hebben het nummer van de volgende envelop.
  • Schrijf de namen op van iedereen die er vanavond is. Tel het aantal letters bij elkaar op. Dat is getal is het nummer van de volgende envelop.
  • In de onderste la van de keuken staat een bakje met pepernoten. Hoeveel pepernoten zitten in het bakje? Dat aantal is het nummer van de volgende envelop.
  • Op welk huisnummer wonen wij? Dat is het nummer van de volgende envelop.

Succes met de voorbereiding en een heel gezellige Pakjesavond!

Lightbox symbolen Sinterklaas